Kloostervelden schoolvoorbeeld participatie en inclusie
“Inclusie, dat gaat over hoe we ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen in een maatschappij. Zonder drempels.” Zo legt clustermanager Jean Paul Köster het uit. In de wijk Kloostervelden wordt er alles aan gedaan om die drempels letterlijk en figuurlijk weg te halen. Om ervoor te zorgen dat iedereen, cliënten en andere wijkbewoners, participeren in een gemeenschap waarin iedereen even waardevol is. Volgens Jean Paul vormen epilepsie en een verstandelijke beperking de drempel voor de cliënten van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg. “Die drempels wilden we wegnemen door het voormalige instellingsterrein om te bouwen naar een ‘gewone wijk’. We noemden dat ‘omgekeerde integratie’. Nog voordat de eerste fase van de nieuwe wijk werd opgeleverd, hebben we toen werkzame medewerkers geschoold en getraind om hun blik meer naar buiten te richten. Verder introduceerden we een wijkcoach als ‘bruggenbouwer’ in de wijk.” Ook nu de nieuwe ‘gewone wijk’ zijn beslag heeft gekregen, blijft het Centrum voor Epilepsiewoonzorg investeren in inclusie. Zo is in 2021 bijvoorbeeld een afvaardiging van het centrum in de wijkraad gekomen en zijn er ‘burendagen’ georganiseerd. Hoogtepunten Ontmoetingsmomenten tussen cliënten en andere wijkbewoners ondersteunen participatie en inclusie. Zulke momenten bestaan soms vanzelf, maar je moet ze ook creëren en er aan werken, volgens Jean-Paul. “Corona heeft plannen en ideeën wel gedwarsboomd. Evenementen zoals ‘Goetoeve’ (een kleinschalig muziekfestijn) en ‘Kerstival’ (een bijzondere kerstviering) konden geen doorgang vinden. Zo maakte corona het leven van onze cliënten schraler.”

Toch zijn er nog initiatieven genomen. In juli was er ‘Creatief Verbinden’, een wandelroute langs enkele creatieve buren die hun hobby deelden. En in moes- en kruidentuin vonden als vanzelf ‘vruchtbare’ ontmoetingen plaats. “Juist de gewone dagelijkse eenvoudige contacten zijn hoogtepunten. Daar krijgt ‘omgekeerde integratie’ gestalte. Bijvoorbeeld een spontaan praatje op het terras van De Broeders. We proberen zullen momenten te bevorderen door kleine impulsen. Zoals het organiseren van een spellenmiddag voor kinderen in de wijk. Zo’n activiteit kan voor onze cliënten een contactmoment opleveren en eraan bijdragen dat ze meedoen in de maatschappij”, aldus Jean Paul. ‘Stijlprijs’ voor een thuis voor iedereen De wijk Kloostervelden kwam ook buiten Kempenhaeghe breed in beeld. In december werd bekend dat de wijk de prestigieuze Stijlprijs 2021 van de provincie Noord-Brabant in de wacht had gesleept. De Stijlprijs 2021 had als thema: ’Een thuis voor iedereen’. Dat thema is Kloostervelden op het lijf geschreven, als open, inclusieve wijk, waar het proces van omgekeerde integratie optimaal is vormgegeven. Kers op de taart “Voor ons is het winnen van die prijs de kers op de taart”, vertelt Jean Paul. Een jury concludeerde dat in Kloostervelden doorzettingsvermogen, de kracht van samenwerken, innovatie, lef, passie en ontwerpkracht optimaal samenkomen. Juryvoorzitter en gedeputeerde Ruimte en Wonen Erik Ronnes zei hierover: “Een project met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor het kleinste detail. Waar gedreven mensen elkaar jarenlang hebben vastgehouden om het samen voor elkaar te krijgen. Waar vanuit waarden van het verleden een nieuwe woongemeenschap is ontstaan, een écht thuis voor iedereen.” Voor ons allemaal Hilke Huysinga, projectleider en ambassadeur van het project Kloostervelden, is heel blij met deze erkenning: "Er zijn zoveel dingen te zeggen. Maar het belangrijkste is dat we aan de hele achterban, dus van cliënten tot familie tot ouders, van mensen in Sterksel tot de gemeente Heeze-Leende en alle betrokken aannemers kunnen zeggen 'we hebben het allemaal samen gedaan; deze prijs is voor alle betrokkenen."
Slim zijn met soep Deelnemer Mia van Sinten werkt in de keuken en in de horeca-dienstverlening. Regelmatig helpt ze mee in de keuken bij het maken van worsten- of saucijzenbroodjes. Maar ze vindt het echt leuk in de dienstverlening. “Ik mag theedoeken opvouwen en het bestek in warm water afwassen zodat het niet meer vies is en weer blinkt. “Ze vindt het ook heel fijn om soep op te scheppen. “Ik kan dat zonder knoeien. Ik pak twee bekers en doe die in elkaar, want sommige mensen willen de soep meenemen. Door die twee bekers branden ze zich niet. Kijk, je moet gewoon slim zijn.”
Kooksterren en De Broeders:
‘A match made in heaven’
Bewoners participeren in de wijk. Een paar keer per week is dagbestedingsgroep De Kooksterren druk bezig in de keuken van brasserie en lunchrestaurant De Broeders. In 2021 is de samenwerking geïntensiveerd en zijn De Kooksterren de vaste crew van De Broeders structureel gaan ondersteunen. Assistent-horecamanager Tim Bakx is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van De Broeders. “De Kooksterren maken taarten en lekkernijen op bestelling en helpen ons in het lunchrestaurant met het maken van broodjes, het opscheppen van de soep en het bakken van snacks. Ze poetsen de tafels, maken het bestek schoon en werken in de spoelkeuken. Ieder op zijn eigen niveau en onder de prima begeleiding van Carlijn Ceelen en Jeroen Peersman.” Bijdrage Tim beschouwt De Kooksterren als een fijne aanvulling op het vaste personeel. “Er is echt sprake van progressie. Het is mooi om te zien dat de cliënten groeien in hun rol en dat ze het serieus nemen. En het is geweldig dat ieder op zijn eigen niveau een bijdrage kan leveren.” Versterken Activiteitenbegeleider Carlijn vindt dat De Kooksterren en de staf van De Broeders elkaar versterken. “Wat begon als een kookclubje dat lekkere baksels maakte, is dagbesteding op een hoger niveau geworden. In de coronaperiode moesten we een stapje terugdoen. Dat gaf ons de mogelijkheid om het concept eens kritisch te bekijken en verder uit te breiden.” Naast het keukengedeelte is in oktober ook horeca-dienstverlening van start gegaan. Dat bestaat uit deelnemers die gasten verwelkomen in het lunchrestaurant, bloemetjes op tafel zetten, servetten vouwen en de vaste staf helpen. Zorgdoelen De bestellijst is aangevuld met gezondere keuzes. Uiteraard zijn populaire items als de worstenbroodjes, monchoutaart en appeltaart gebleven. “We hebben gekeken naar recepten die niet alleen leuk zijn voor de deelnemers om te maken, maar waarmee je ook aan zorgdoelen werkt. Denk hierbij aan het werken aan doelen rondom samenwerken, grof- en fijnmotorische vaardigheden, rekenvaardigheden en executieve vaardigheden (plannen, organiseren enz.)”, vertelt
Carlijn. “Ook zijn we gaan flyeren in de wijk en proberen we de taartdozen te versieren en te personaliseren. Dan zie je waar de producten vandaan komen.” Zingeving Volgens Carlijn is de samenwerking in het afgelopen jaar enorm gegroeid. “De Kooksterren overleggen dagelijks met De Broeders. Daarbij bekijken we de mogelijkheden en stemmen we goed af wie wat doet. Zo proberen we De Broeders werk uit handen te nemen en bieden we tegelijkertijd een goede dagbesteding. Deelnemers gaan naar huis met een gevoel van trots en zingeving.”
