Tekst uit socials:
Hé lefgozer! Wil jij als zij-instromer aan de slag in de zorg? Met een verkorte mbo-opleiding, een passend salaris en begeleiding van echte professionals? Het Eindhovens Dagblad schreef er afgelopen week een leuk artikel over: https://www.ed.nl/de-peel/nieuwe-opleiding-met-baan-voor-zij-instromers-bij-zorginstellingen-oro-kempenhaeghe-en-pertoeti~ab48329c/ Dit artikel zit achter een betaalmuur. Kun je het niet lezen en wil je er toch meteen meer over weten? Kijk dan maar eens op www.lefgozer.nu en wie weet zien we je snel bij Kempenhaeghe.
#werkenbijKempenhaeghe #ikzorg #jijmaakthetverschil #maakookhetverschil #mensenwerk #brainportregio
Recruiter Chantal Simar vertelt …
… over een jaar waarin er veel aandacht was voor de arbeidsmarktproblematiek:
“We zagen dat vacatures bij de doelgroep EMB en complex gedrag lastig te vervullen zijn. Datzelfde geldt overigens ook steeds meer voor andere vacatures. We ontvangen minder reacties en vacatures worden daarom vaker opnieuw uitgezet. We zien het aanbod van gediplomeerde zorgprofessionals afnemen en de vergrijzing neemt daarbij toe.”
“De krimpende arbeidsmarkt vraagt om creativiteit. Zoals in het opvolgen en updaten van ons BBL-beleid. Met het project Lefgozer neemt het aantal zij-instromers toe. Lefgozer is een organisatie die mensen helpt en ondersteunt bij het omscholen naar begeleider in de zorg. We zetten maatwerk in voor deze zij-instroomkandidaten met het doel hen goed aan de zorg te verbinden.”
“Ook via Talent4Health draagt Kempenhaeghe bij aan het behoud van professionals in de regio. Uit onderzoek van Health Innovation School blijkt dat maar liefst 55% van de hbo-V geschoolde zorgverleners onder de 35 jaar minder dan twee jaar in dienst is vóór hun vertrek uit het werkveld zorg en welzijn. Tot de belangrijkste vertrekredenen behoren het ontbreken van loopbaanperspectief en uitdaging in het werk. In samenwerking met het Anna Ziekenhuis in Geldrop en zorgorganisatie Sint Annaklooster in Eindhoven ontwikkelde Transvorm met Kempenhaeghe en Fontys Hogescholen, een plan om net afgestudeerde hbo-V’ers daarom beter aan de zorg te binden: het Talent4Health traineeship.
Hierin rouleren trainees binnen Anna Ziekenhuis, Sint Annaklooster en Kempenhaeghe. Zo doen ze niet alleen ervaring op in het vak waarin zij zijn afgestudeerd, maar leren ze ook de verschillende werkvelden kennen. Ze krijgen daarbij coaching, intervisie en masterclasses. Plus een baangarantie. Na twee jaar kunnen zij aan het einde van hun traineeship een bewuste keuze maken bij welke organisatie zij het liefst werkzaam willen zijn.”
“Het binden en boeien van onze eigen medewerkers blijft daarbij eveneens belangrijk. Als we zorgen dat zij zich hier thuis voelen, dempen we de uitstroom. Dat begint bij een goede onboarding – waarin we dit jaar verder professionaliseren – en waarmaken als organisatie van de verwachtingen van onze nieuwe medewerkers. In 2022 zijn we ook gaan werken aan het vaststellen van onze employer branding value: waarom werken onze medewerkers graag voor onze organisatie?* En zijn we gestart met pilots teamroosteren waarin medewerkers meer invloed krijgen op het vaststellen van hun eigen rooster. Daar gaan we in het nieuwe jaar vol goede moed verder mee.”
*In het gestarte project rond het vaststellen van onze werkgeverswaarden, ontstond het idee om met testimonials te gaan werken. Dit zijn korte, krachtige videoboodschappen waarin medewerkers zelf vertellen wat er zo fijn is aan het werk in Kempenhaeghe.
Testimonial 1
Testimonial 2
Testimonial 3

2022 kenmerkt zich met een hogere uitstroom dan instroom van medewerkers. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat medewerkers gemakkelijker over kunnen stappen naar een andere organisatie. En dat er voldoende keuze op de arbeidsmarkt is, waardoor er ook minder instroom voor terug komt. Zowel in aantal als in fte zie je een daling van het aantal medewerkers in vaste dienst. Hierdoor zijn we genoodzaakt meer terug te vallen op ‘personeel niet in loondienst’ via bureaus of ZZP-constructie. Dit heeft gevolgen voor de continuïteit van zorg, vaker een nieuw gezicht voor onze cliënten en aanverwanten. Maar ook een hogere werkdruk en belasting voor de vaste medewerkers, waar vooral alle kennis, deskundigheid en ervaring vandaan komt.
Leren en ontwikkelen door teamreflectie
Hoewel corona het ook in 2022 uitdagend maakte, gingen teams aan de slag met teamreflecties. Met behulp van diverse methodieken en modellen hebben de teams in teamreflectiemomenten stilgestaan bij hun waardes, hun sterke kanten en hun ontwikkelpunten.
Trots zijn teams op hun creativiteit en flexibiliteit, ook in tijden van arbeidsmarktkrapte en corona. Ze zijn tevreden over de manier waarop ze optimale zorg voor de cliënt/ bewoner voorop hebben staan en hoe ze hiervoor ook ‘ out of the box’ durven denken en handelen.
Eveneens zijn ze over het algemeen tevreden over de manier waarop ze gebruik maken van elkaars kwaliteiten en de wijze waarop ze hier bewust bij stil staan en dit telkens verder verbeteren. Zo is er in een aantal teams gestart met de ‘Daily Huddle’ ( zie afbeelding). Dit is een methode waarin teams meerdere momenten per dag in maximaal een kwartier even ‘inchecken’ bij zichzelf en elkaar, (persoonlijke) doelen doorspreken en taken verdelen. Iedere discipline wordt hierin betrokken. Ze merken hierdoor een grotere betrokkenheid en efficiëntie.
In 2022 hebben clustermanagers met elkaar ervaringen gedeeld hoe zij in duaal leiderschap werken aan teamreflectie. Twee regiebegeleiders gaven een presentatie hoe zij in hun rol deze bijeenkomsten voorbereiden. Gedurende het jaar blijven zij de teams ondersteunen in het werken aan diverse thema’s. Teams worden zo toegerust om teamreflecties als middel te integreren in het dagelijks werk. Het leren van en met elkaar krijgt steeds meer vorm op verschillende niveaus, zowel op management- als op teamniveau.


Toelichting verzuimcijfers
In 2022 was het verzuim hoger dan voorgaande jaren. Er is een trend te zien dat het gemiddelde verzuim groeit, vooral het langdurig verzuim. De effecten van onder andere corona hebben invloed gehad op de verzuimcijfers en zeker nog in het eerste half jaar van 2022. Behalve ziekte als gevolg van coronabesmettingen waarop moeilijk te sturen is, speelt werkdruk en werk-privé balans een rol in de toename van ziekmeldingen. De lange duur van de coronacrisis is door medewerkers als belastend ervaren. Daarnaast maakt de krapte op de arbeidsmarkt dat er in toenemende mate een beroep is gedaan op flexibiliteit van medewerkers. In 2022 ging de aandacht uit naar het ‘hernieuwen’ van de veerkracht van medewerkers. Ook is het ‘binden en boeien van medewerkers’ speerpunt in ons tweejarenplan 2022-2023.
Wat leren we uit deze periode?
Inzetten op werkplezier en duurzame inzetbaarheid mag meer aandacht krijgen. Hierin is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen arbeid en rust en het verminderen van de administratieve last. Daarnaast zal teamroosteren geïntroduceerd worden, zodat medewerkers meer invloed kunnen hebben op hun eigen rooster.
Leren en ontwikkelen doe je een leven lang.
En is ook op de werkvloer echt van belang.
LMS verbetert eigen regie
Binnen Leren en Ontwikkelen, een tak van P&O, werden in 2022 voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een nieuw leer-management-systeem (LMS). Doel daarvan is om medewerkers in vrijheid en met eigen regie voor hun professionaliteit verplichte scholingen te laten volgen. Daar gaan we in 2023 mee aan de slag.
Ruim honderdvijftig collega’s volgden de cursus …
‘ZelfbewustZijn in je werk’
Uit heel Kempenhaeghe kwamen medewerkers af op de cursus ‘ZelfbewustZijn in je werk’. Een cursus waarin je persoonlijke professionaliteit werd aangesproken. Hoe neem je zelf regie voor het vinden van werkvoldoening? Hoe geef je grenzen aan en waar ervaar je emoties waar je last van hebt? Dat begint altijd bij jezelf.
De cursus werd gegeven door Gitthy Thielen, adviseur Leren en Ontwikkelen in Kempenhaeghe en daarbuiten actief als coach. Ze vertelt: “In ZelfbewustZijn in je Werk leren medewerkers anders met hun gedachten en bijkomende emoties om te gaan. De eigen regie te pakken en bijvoorbeeld te onderzoeken waarom jij die emoties krijgt. Op sommige zaken heb je invloed en aan sommige zaken kun je nu eenmaal weinig doen. Hoe ga jij daar vervolgens mee om? Daar vinden ze praktische tips in wat bijdraagt aan hun werkgeluk. Dat komt dan van binnenuit en je eigen regie hierin en is minder afhankelijk van externe factoren.”
Zelf centraal
“In elke functie zijn er punten van onzekerheid. Iedereen stoeit eigenlijk met dezelfde zaken. De cursus werd dan ook gevolgd door medewerkers uit de hele organisatie. Van medewerkers uit ondersteunende diensten tot tandartsassistenten. En van management tot persoonlijk begeleiders. In de cursus vinden medewerkers herkenning bij elkaar. Dat bleek niet voor iedereen eenvoudig en zeker bij bepaalde doelgroepen was er een stukje huiverigheid merkbaar. Voor enkelen zijn delen van de cursus daarom in aparte bijeenkomsten gedraaid. En ook daar was de conclusie: hier is niets zweverigs aan, zo herkenbaar! Om goed voor een ander te kunnen zorgen moet je goed voor jezelf kunnen zorgen.”

Digicoach als neventaak
In de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom gingen we binnen Kempenhaeghe care én cure op zoek naar digicoaches. Digicoaches helpen medewerkers in de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden. Ze maken daarbij deel uit van het digiteam. Dit team gaat in 2023 uitvoering geven aan het project ‘Digivaardig in de zorg’. Zo worden we digitaal sneller en beter en wordt het werk daarnaast ook leuker.
Hoe verbeter je zelfmanagementondersteuning?
Werkplaats Zelfmanagement XL van start
Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe is één van de deelnemers aan het project Werkplaats Zelfmanagement XL. Een driejarig project voor het verbeteren van zelfmanagementondersteuning van cliënten, gefinancierd door ZonMw. Drie onderwijsinstellingen, zes zorgorganisaties en twee kennis- en adviesorganisaties bundelen hierin hun krachten.
Zelfmanagementondersteuning hoort bij de kern van het verpleegkundig beroep. Het aansluiten bij behoeftes van cliënten en het samen beslissen vormen de pijlers van persoonsgerichte verpleegkundige zorg. De toepassing in de dagelijkse praktijk is echter nog niet altijd vanzelfsprekend.
Deelname Centrum voor Epilepsiewoonzorg
Inge Smits, senior woonbegeleider Kempenhaeghe en lecturer practitioner vanuit Fontys Hogescholen: “Binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg werken we met de methode Active Support. Active Support is een manier om de kwaliteit van bestaan van mensen met een verstandelijke beperking systematisch te verrijken. Een cliënt die graag wil koken, laten helpen met koken door de al geschilde aardappels in het koude water in de pan te doen bijvoorbeeld.
Het gaat dan ook om het versterken van de eigen regie en het samen beslissen. Dat gedachtegoed is heel actueel maar we merken dat de implementatie hiervan wel steeds om aandacht vraagt. Hoe kun je dat soort zaken echt goed borgen? Dat willen we leren.”
Hoe werkt de Werkplaats?
In de Werkplaats Zelfmanagement XL gaan deelnemers hiermee aan de slag. Er zijn negen veelbelovende interventies geselecteerd die de zelfmanagementondersteuning vergemakkelijken. De professionals zijn de eigenaar van de gekozen interventies en implementeren deze methodisch. Om te leren van de implementatie-aanpak nemen ook studenten van mbo/hbo, docenten van de opleidingen, verpleegkundigen & verzorgenden en ervaringsdeskundigen deel. In het implementatieonderzoek wordt de voortgang gevolgd en worden de beïnvloedende factoren in kaart gebracht. Aan het einde van het project wil de Werkplaats Zelfmanagement XL effectieve zelfmanagementinterventies in de dagelijkse praktijk geïmplementeerd hebben.
Workshop Beleef het onbegrijpelijke!
‘Hoe voelt het als je naast een verstandelijke beperking ook autisme en epilepsie hebt? En wat betekent dat voor jouw aanpak als professional in de begeleiding en zorg voor deze cliënten?’
In de workshop ‘Beleef het onbegrijpelijke’ leerden medewerkers Centrum voor Epilepsiewoonzorg van collega’s en trainers van Leerhuis Epilepsie wat het betekent als je een combinatie van een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie hebt. De deelnemers ervaarden aan den lijve hoe het voelt als je overvraagd wordt en niet weet hoe je iets moet doen. Hoe het als cliënt is om opgeschrikt te worden door een epileptische aanval bij jezelf of een ander. En wat nu als je afgeleid wordt door allerlei prikkels om je heen. En dat allemaal tegelijk! Voorafgaand aan de workshop werd een digitale module beschikbaar gesteld aan deelnemers waarin op een afwisselende manier informatie werd gegeven over epilepsie. De workshop werd drie keer gegeven door de trainers van Leerhuis Epilepsie. En met succes. Deelnemers gaven terug dat het voor hen heel confronterend was. Mandy Saes, een van de trainers: “Yes, denk ik dan … dat is de bedoeling! Pas als je je echt kunt verplaatsen in deze cliënt kan je hem of haar goed begeleiden. Dit aan den lijve ondervinden creëert bewustwording en dit neem je veel beter mee naar de praktijk.”


Zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen voor de klas
Kempenhaeghe en de sector Zorg en Welzijn van het Summa College ontwikkelden met ervaringsdeskundigen de workshop ‘Eigen regie’. Een serie van drie workshops die als gastles wordt gegeven op het Summa. Zo krijgen mbo-leerlingen een beter idee hoe de werkvloer in de gehandicaptensector er in de praktijk uitziet en specifiek hoe we cliënten nog meer eigen regie kunnen geven, ongeacht hun mate van beperking. Daarbij versterkt het zorgprofessionals in hun kracht en kunde. En levert het soms bijzondere inzichten op. Dankzij de steun van het project ‘Gewoon Bijzonder Onderwijsvouchers’ van ZonMw.
Een cadeautje voor medewerkers
Eind 2022 startte de campagne ‘Word CEW-expert!’ Als CEW-expert dragen medewerkers kennis en expertise uit. Daar profiteren cliënten en collega’s van. Medewerkers krijgen de kans deze functie uit te oefenen en zo hun expertise verder te ontwikkelen.
Unieke kennis in de zorg is van onschatbare waarde. Weet iemand bijvoorbeeld veel van NAH, zorgtechnologie, ethiek, PNEA of een ander vakgebied? Of zouden ze deze expertise willen ontwikkelen? Dan biedt de functie van CEW-expert hiervoor de mogelijkheid. De uren en periode van uitvoering verschillen per aanvraag en expertisegebied. Na het uitwerken en onderzoeken van het expertisegebied kunnen collega’s deze functie als neventaak integreren in de huidige functie. Een CEW-expert helpt regiebehandelaren en collega’s die vragen hebben. Dat is goed voor de zorg van de cliënten, het werk van collega’s en ook……. een cadeautje voor hun eigen ontwikkeling.
ZorgInnovatieNetwerk
breidt uit
Binnen Centrum voor Epilepsiewoonzorg (CEW) werken meerdere zorgwoningen al enkele jaren als een Zorginnovatienetwerk (ZIN). In het ZIN werken medewerkers en stagiairs intensief samen waarbij zorgverlening, opleiden, leren, innoveren en onderzoeken wordt gecombineerd. Zo stimuleren we een leerklimaat waar iedereen binnen deze woningen met en van elkaar lerende is. Om dit leerklimaat goed te vormen is er aan elke woning een lecturer practitioner verbonden. Begin 2022 startte Jessica Berkvens in deze functie naast de al aanwezige Inge Smits.
“Voor een lecturer practitioner is nog steeds geen echt Nederlands woord”, lacht Jessica. “Inge en ik noemen het de functie van bruggenbouwer. We zijn de schakel tussen de zorgwoningen, opleidingen en het onderzoek. Tussen theorie en praktijk dus. Maar formeel is een lecturer practitioner een masteropgeleide verpleegkundige die én binnen het zorginnovatienetwerk van Kempenhaeghe werkt én bij de Fontys Hogeschool Verpleegkunde.”
Wat doen wij?
“We hebben contact met verschillende opleidingen binnen de gezondheidszorg en werken nauw samen in het begeleiden en beoordelen van studenten. We organiseren en verzorgen diverse onderwijsactiviteiten zoals het CEW-kenniscafé, het ZIN-atelier en afstudeerconsulten. Op deze middagen gaan studenten actief aan de slag met theorie of werken ze individueel of in groepsvorm aan projecten”, vertelt Jessica. “Deze projecten worden op de Kennismarkt van CEW gedeeld met geïnteresseerden. Verder faciliteren we als LP’ers vanuit de kennislijnen in het centrum onderzoek en innovaties in samenwerking met verschillende opleidingen, minoren en projecten. En werken we aan kalibreersessies met de kartrekkers van kennislijnen op de werkvloer waarin we zaken afstemmen als waar de verwachtingen liggen vanuit het onderwijs.”
Aanwezig in steeds meer woningen
“Het ZIN is in steeds meer zorgwoningen aanwezig. Daar lopen de stagiairs rond die met medewerkers en stagelopers van andere woningen aan projecten werken om de zorg te verbeteren. Binnen dat ZIN zien we studenten van verschillende opleidingen als Fontys Hogescholen, Avans, Summa, Gilde Opleidingen. Ze komen uit richtingen als verpleging, verzorging of maatschappelijke dienstverlening. Omdat we in Kempenhaeghe op de woongroepen naast verpleegkundig opgeleiden ook agogische woonbegeleiders hebben, is het streven om deze samenwerking uit te breiden naar bijvoorbeeld Fontys SPH. En kijken we of de samenwerking met paramedische opleidingen of juist opleidingen met een ICT-hogeschool van toegevoegde waarde kan zijn.”
Deze woningen van Centrum voor Epilepsiewoonzorg zijn aangesloten bij het ZIN:
· Driesakker
· Esdoornstraat
· Kievithof
· Koolmeesstraat
· Pimpelmeesstraat
· Spechtenlaan
· Wilgendreef
· Zwaluwstraat
Dit ging in 2022 niet goed!
Jessica: “We hebben gemerkt dat in de vorige lichting in 2022 een aantal studenten gestopt zijn. Dit is een algemene trend die ook Fontysbreed en zelfs landelijk waar te nemen is. Het lijkt alsof er sprake is van een corona-effect waarin studenten die begonnen zijn in dat digitale tijdperk met thuisonderwijs het in de praktijk tegenvalt, of dat ze bepaalde (vaak sociale) vaardigheden minder ontwikkeld lijken te hebben.”
Verbinding maken en expertise delen
Loket Expertises goed voor zorg, cliënt en medewerker
In het eerste kwartaal van 2021 ging het Loket Expertises CEW live. Regiebehandelaren en regiebegeleiders/regieverpleegkundige kunnen er centraal terecht met een hulpvraag voor de cliënt die indien gewenst vanuit meerdere expertises kan worden beantwoord. Dat is effectief en efficiënt en goed voor de zorg en de cliënt. Maar secundair is het loket ook goed voor andere zorgmedewerkers, vertellen videocoach Inge Botteram en autismedeskundige Elle Hurkmans vanuit hun rol als regie Loketmedewerker.
“Als expert binnen het Loket expertises CEW kun je extra verdieping en uitdaging vinden naast je huidige functie in verbinding met andere experts”, vertellen Inge en Elle “We zien dat de experts van het loket intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze brengen hun kennis en expertise graag over aan begeleiders op de werkvloer, uit en met enthousiasme. Zo krijgen ook deze begeleiders meer inzicht en kennis en worden hun vaardigheden versterkt en vergroot.”

In 2022 zijn er wat wijzigingen geweest in de triage van het Loket. Dit met als doel om de diversiteit van expertises binnen de triage te vergroten. In 2022 sloten ook nieuwe experts aan bij het Loket, zoals casemanagers ‘probleemgedrag’ en Team slaap. De miMakker heeft ervoor gekozen om de verbinding met het Loket te verbreken. Het is nog niet gelukt om een NAH en PNEA-expertise toe te voegen aan het Loket. Wat betreft NAH zijn er intern wel al positieve ontwikkelingen.
Terugblik regie-loketmedewerkers
“We zien zeker nog kansen voor verbetering,” zegt Inge. “Zoals de borging en implementatie. In 2022 is een casus gestart waarbij de casemanagers ‘probleemgedrag’ zijn betrokken bij de borging en implementatie en door begeleiders te coachen op de werkvloer. We zien daarvan een positief effect.” Elle: “Ook hebben we contact gezocht met L&O rondom de scholingen en hoe we daarin meer in verbinding kunnen komen met elkaar. We zien ook kansen wat betreft het betrekken van het netwerk van de cliënt.”
Expertises binnen het Loket
Het Loket Expertises CEW kent al veel verschillende expertises. Medewerkers vinden ze via intranet.
- Eet- en drinkteam
- Dreigend en Destructief Gedrag (DDG)
- Ouder wordende cliënt
- Palliatieve zorg
- Expertiseteam seksualiteit
- Sensorische Informatieverwerking (SI)
- Wet Zorg en Dwang
- Basale Stimulatie
- Ervaringsordening
- Shantala Speciale Zorg (SSZ)
- Team bewegen-
- Casemanagers ‘probleemgedrag’
- Team slaap
- Videoteam
- Expertiseteam epilepsie en autisme

Gemaakte expertiseverbindingen:
· Sensorische informatieverwerking en videoteam
· Autismeteam en videoteam
· Logopedie en videoteam
· SI, videoteam, ervaringsordening, DDG
· Videoteam en basale stimulatie
· SI, eet-drinkteam en videoteam
· Autismeteam en seksualiteit
· SI en logopedie
· Casemanager probleemgedrag, shantala, logopedie
· Autismeteam en casemanager probleemgedag
Inspireren, verbinden en leren van elkaar
De vakgroep Activiteitenbegeleiding (AB) is ervan overtuigd: de wereld draait om geluk, talent en trots. Niet voor niets was dit het thema van de jaarlijkse studiedag die op 14 juni 2022 voor het eerst weer live werd gehouden. Zo’n honderd AB’ers namen eraan deel.
