
Samen breed innoveren
Clustermanagers Jelle van der Haring en Gerard van Cranenbroek zijn binnen de epilepsiewoonzorg dedicated verbonden aan het thema ‘innovatie’. Belangrijk, want innovatie kan niet alleen de zorg verbeteren maar wellicht ook een belangrijke bijdrage leveren aan het tekort aan handen in de zorg en helpen in lastenverlichting van de zorgprofessional.
Wie aan innovatie denkt, denkt veelal automatisch aan nieuwe, veelal technische producten. “Maar innovatie zit niet alleen in techniek”, zegt Jelle. Gerard: “Het kan ook in het anders organiseren van werkprocessen zitten. Of in een combinatie van beide, zoals bij een nieuwe opleiding. Of in het op een andere manier met elkaar samenwerken. Innovatie is veel breder. Het gaat om iets op een andere manier doen.”
Sociale innovatie
“Vorig jaar zijn Jelle en ik bijvoorbeeld aandachtig gaan kijken naar ons netwerk en dat verder gaan uitbouwen.” “Met welke collega-organisaties, opleidingen, bedrijven en leveranciers kunnen we bijvoorbeeld zorgvernieuwend bezig zijn”, vult Jelle aan. Gerard: “We zijn zo werkveldpartner geworden van Fontys Hogescholen. Met vijf andere organisaties zitten we in een klankbordgroep en geven we input hoe de opleidingen beter aan kunnen sluiten op het werkveld. Ook dat is innovatie.”
Zelfroosteren/teamroosteren
Gerard: “Of neem de pilots teamroosteren waarmee we in 2022 zijn gestart. Hierin bekijken we of het inzetten van een app zelfroosteren voor teams mogelijk maakt. De gedachte is dat als je zelf kunt bepalen wanneer je werkt, je gemotiveerder bent en beter in je vel zit. Dat zou bijdragen aan meer motivatie van medewerkers en de balans werk-privé voor hen verbeteren in een goede teamharmonie. Tegelijk helpt het ook de organisatie om uren die roosteraars nu kwijt zijn terug te winnen voor de zorg en de arbeidstijdenwet te respecteren. In 2023 evalueren we of zo’n innovatie Kempenhaeghe-breed bijdraagt aan meer werkgeluk.”
Innoveren lukt niet altijd
Soms blijft een goed idee een goed idee. In 2022 werd een automatisch droogapparaat onderzocht. Hiermee zou een bewoner uit bad sneller, warmer en met meer privacy afgedroogd kunnen worden. “Maar uit de proef die we ermee deden, bleek dat de energiekosten de pan uitrezen”, vertelt Jelle. “En dat was nog voor de energiecrisis. Het apparaat is daarop maar snel teruggestuurd naar de leverancier. Innovaties zijn leuk en vaak zinvol maar ze moeten natuurlijk ook betaalbaar blijven.”
Enkele innovaties waaraan in 2022 werd gewerkt:
Uitbreiden project beeldbellen – contact op afstand – voor laag-niveau doelgroepen. Geleerd werd dat inzet van een tablet arbeidsintensiever is dan met de inzet van een breedbeeld tv.
Föhn-onderzoek. Hierboven beschreven alternatieve afdroogmethode. Geleerd werd dat de energiekosten hoog waren en de inzet daarmee niet betaalbaar was.
Digivaardig in de zorg. Een bestaand landelijk initiatief werd in Kempenhaeghe omarmd. De inzet van digicoaches wordt in 2023 uitgerold. Digicoaches gaan collega’s helpen digitaalvaardiger te worden. Dat verbetert naar verwachting snel en efficiënt digitaal handelen waardoor zorgmedewerkers meer tijd overhouden voor de zorg, registraties beter op orde zijn of digitale innovaties beter kunnen landen.
Nachtdienst-ondersteuning in slaap, voeding en alertheid. Hiermee verbeteren we het werken in de nacht in brede zin. Collega’s kregen van diëtisten voedingsadvies, lichtbrillen die alertheid verhogen en in 2023 komen er energypods die powernaps mogelijk maken.
Op elke zorgwoningen kwamen aandachtsfunctionarissen Innovatie. Bevlogen professionals die kansen zien in innovatie en teams kunnen helpen om de implementaties van innovaties goed te borgen in het werkproces.
De nieuwe Fontysopleiding associate degree Zorg en Technologie werd met medewerking van Kempenhaeghe gelanceerd. Hiervoor werden in Kempenhaeghe 10 stageplaatsen gecreëerd. De eerste deelnemers van deze tweejarige opleiding – niet geheel toevallig Kempenhaeghe-medewerkers - zijn inmiddels gestart.
In december 2022 kondigde CZ Zorgkantoor in samenwerking met 6 zorgaanbieders in Zuidoost-Nederland een proef aan met sociale robotica. Dit werd in Kempenhaeghe snel omarmd en begin 2023 bij een eerste zorgteam geïntroduceerd. Naar verwachting volgt de uitrol naar een eerste cliënt medio 2023.
Kennislijn eigen regie
Initiatieven op het gebied van zelfbepaling
Iedereen vindt het belangrijk om eigen regie te hebben over zijn of haar leven. Dat geldt ook voor mensen met epilepsie. Binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg doet Alexandra Haenen, gz-psycholoog en regiebehandelaar, onderzoek naar zelfbepaling van mensen met een licht verstandelijke beperking en epilepsie.
In het kader van haar onderzoek interviewde Alexandra cliënten van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg met actieve epilepsie en een lichte verstandelijke beperking. Het onderzoek is onderdeel van een promotiestudie in samenwerking met de academische werkplaats ‘Leven met een verstandelijke beperking’ van Tilburg University en sluit inhoudelijk aan bij de kennislijn eigen regie, waar Alexandra ook bij betrokken is. Alexandra heeft inmiddels een wetenschappelijk artikel geschreven ‘ Experiences of self-determination of people with mild intellectual disabilities and epilepsy’, waarin ze de bevindingen van haar onderzoek analyseert en dat wacht op publicatie. Maar daar blijft het niet bij.