Inclusie
Samen in de moestuin
Dagbestedingslocatie De Plaetse Kempenhaeghe nam begin 2022 het beheer van ‘de groentetuin van Constance’ bij de Strabrechtse Heide over. Een tuin in samenwerking met Staatsbosbeheer waarin deelnemers en een vrijwilligerscollectief samen zorgen voor de groei en bloei van groenten, fruit en bloemen. Aan het einde van het jaar blikten collega Ellie van de Loo en vrijwilliger Wil Lodewijks terug op een jaar werken in en met de moestuin.
Ellie: “Voor onze deelnemers alleen was het een te groot project en dus hebben we ons vooraf goed afgevraagd hoe we samen voor en met de deelnemers het werk in de tuin konden organiseren. Dat resulteerde in de oprichting van een vrijwilligerscollectief. Een pool van zeven vrijwilligers die er het afgelopen jaar met de deelnemers en collega’s voor heeft gezorgd dat de tuin er steeds prachtig bij bleef liggen. Financieel hebben we ervoor kunnen zorgen dat de moestuin budgetneutraal kan worden gedraaid.”
Dagelijks aandacht
Wil: “In de zomer, als alles groeit, vraagt een moestuin dagelijks om aandacht. Dit jaar zeker vanwege de droogte. Door de week zorgden deelnemers voor de plantjes door ze met gieters in geultjes water te geven. Maar ook in de weekenden moest er water naar de planten. Samen met de vrijwilligers zorgden we dan voor sproeidiensten. Elke maand voerden we ook een weekend groot onderhoud uit. We kwamen dan met het collectief vrijwilligers en de deelnemers bij elkaar en na een dag hard werken genoten we dan samen van het eten uit eigen tuin.”
Moestuin voor iedereen
Ellie: “Het was superleuk om te zien hoe de deelnemers en de vrijwilligers zich in de moestuin ontwikkelden. De een bleek bijvoorbeeld heel goed met kruiden terwijl een ander met de maaimachine ervoor zorgde dat de graspaden er ook keurig bij bleven liggen. Met hulp van het Vriendenfonds is de tuin rolstoelvriendelijk gemaakt en sommige deelnemers duwden met veel plezier een ander met zijn rolstoel de tuin in. We zagen hen daar zichtbaar van genieten. Dat deden ook anderen want we hebben bijvoorbeeld belevingsgericht kinderen van ’t Sandt in de moestuin mogen verwelkomen. Of producten van de moestuin zoals pompoenen werden gebruikt in de horeca van het Heidecafé of vonden hun weg naar kookstudio’s. Dus ook van buiten Kempenhaeghe was er aandacht. Zo vonden er maar liefst drie fotosessies plaats waaronder een voor trouwfoto’s. En afgelopen zomer haalden we met de moestuin zelfs het Eindhovens Dagblad.”
Volgend jaar weer en meer
Wil: “We zijn nu bezig met plannen voor het volgend jaar. Dan hebben we het niet alleen over de indeling van de tuin maar ook over een stukje inrichting. We missen bijvoorbeeld nog een centraal punt. Het liefst een zitje met een schaduwdoek want het kan erg warm zijn in de tuin.” Ellie: “Daarnaast denken we na over hoe de tuin zo breed mogelijk mensen in Kempenhaeghe kan bereiken. Misschien liggen er wel meer mogelijkheden binnen onze organisatie of binnen het dorp. We leggen graag de verbinding want de tuin zet mensen echt in hun kracht. Al met al is het supergoed bevallen en kijken we al uit naar het nieuwe tuinseizoen.”
Wist-je-dat …
Naast deze moestuin is er nog een moestuin waarin Kempenhaeghe participeert. Die ligt in de wijk Kloostervelden in Sterksel. Vrijwilligers uit de buurt onderhouden daar hun eigen tuintje in een groter verband. En als het kan, helpen deelnemers van Kempenhaeghe.
Je plek bij de Plaetse….!
Echt totáál andere wereldjes, inhoud of activiteit zijn het, maar ik kwam vandaag toch tot een vergelijking waar ik me wel in kon vinden: het opgezette gemeenschapshuis in Asten en de sociale werkplek van Kempenhaeghe De Plaetse. De overeenkomst voor mij is dat ik sinds de start van het gemeenschapshuis daar dagelijks de kranten lees en dat heeft een voorspelbaar gevolg. Ik ben sindsdien véél meer op de hoogte van de dingen die er allemaal spelen in Nederland, de media beheersen en de gesprekken inhoud geven. En dat is een fijn gevoel… inhoudelijk een meer onderbouwde bijdrage kunnen leveren aan gesprekken door de dag heen.
De overeenkomst met de Plaetse is, dat ook wat betreft mijn mening/ oordeel hierover, ik me baseerde op een beperkte kennis van zaken. Die vloeide voort uit enkele bezoeken in het verleden, waar ik me niks meer van herinner. En de vliegensvlugge bezoekjes met de bus om medebewoners op te halen. Dan bleef ik in het busje zitten en waren het de snelle, korte indrukken van de dingen die ik buitenshuis zag die mijn beeld vormden.
En dan is een bezoek met de mogelijkheid om medewerkers en bewoners te spreken nooit verkeerd! Zo bleek ook vandaag, de dag waarop ik met wijkcoach Simone Kuilder op de Plaetse de mogelijkheid had om rond te kijken en vragen te stellen over hoe het allemaal werkte daar. Bezien vanuit meerdere oogpunten, bewoner en begeleider. En dan ontstaat het beeld van een heel rustige werkomgeving, waarin bewoners zeer creatief bezig zijn, met bijvoorbeeld hout waarbij heel knap allerlei voorwerpen ontstaan, zoals een kapstok en een bankje.
Bijzonder daarbij is dat alle dingen die tot stand komen, in de meeste gevallen, meerdere werkzaamheden inhouden. En de onderlinge samenwerking die dit vraagt opvallend soepel verloopt! Iedere bewoner die betrokken is weet wat hem/haar te doen staat en wanneer het project overgedragen kan/moet worden.
De verschillende taken zijn een gevolg van de inschatting van begeleiding; wat het beste past bij de betreffende bewoner. En uiteraard de inbreng van hem/haar zelf bij het aangeven wat graag aan werk gedaan wordt.
Ook niet echt vanzelfsprekend, maar des te mooier, was de samenwerking die de Plaetse door de jaren heen heeft laten ontstaan met andere organisaties en/of individuen, het aanzienlijk groot aantal vrijwilligers die het aan zich heeft weten te binden en de vele werkzaamheden die ook buiten mogelijk zijn! Als voorbeeld is te noemen de moestuin waar bewoners graag aan de arbeid zijn.
Al met al een bijzonder leuk bezoek aan de Plaetse, dat mijn blik duidelijk verrijkte, heel positief beïnvloedde en duidelijk maakte dat bewoners zonder meer op hun plek zijn bij de Plaetse!
Roland woont in een buitenhuis van Kempenhaeghe en is ervaringsdeskundige bij BuroMEGA
Wonen op Kempenhaeghe 2022
Welkom hier! Met vriendelijkheid
Zeer kundig word je begeleidt
Men ziet niet alleen wie je bent
Maar ook wat, je raakt bekend.
Jammer is…
Groot verloop onder het personeel
Steeds weer een ander, vraagt wel veel
Maar hun onderling overleg?
Heel verwarrend voor ons zeg!
Ineens een andere mening
Geeft irritatie en wrijving
De begeleiding is vaak te druk
Daarop loopt het wel eens stuk
Hier mogen wonen. Was mijn wens.
Geweldig! Contact van mens tot mens.
Zorg als het nodig is en contact.
Niemand die ons dit afpakt.
Mirthe
Ervaringsdeskundige BuroMEGA