7/10
  • Pages
  • Editions
01 Home
02 Inhoudsopgave
03 Blik op Kempenhaeghe 2022 raad van bestuur
04 Blik op Kempenhaeghe 2022 raad van toezicht
05 Ontwikkelingen 2022 in cure
06 Ontwikkelingen 2022 in woonzorg
07 Ontwikkelingen 2022 in speciaal onderwijs
08 Kwaliteit en expertise
09 Feiten en cijfers
10 Contact en colofon

Ontwikkelingen 2022 in De Berkenschutse

De Berkenschutse beweegt mee en gaat voor kwaliteit

“Flexibiliteit en meebewegen in de situatie van het moment was in 2022 cruciaal voor De Berkenschutse. Met corona op de hielen ontwikkelden we scenario’s en anticipeerden we op situaties die zich voor zouden kunnen doen. Ik heb het als enorm hoopgevend ervaren dat onze organisatie in staat blijkt om op alle situaties in te spelen.” Dat zegt Marije Hertroijs, algemeen directeur van De Berkenschutse.

Ondanks alle reuring rondom corona en het tumult op het wereldtoneel stonden de ontwikkelingen binnen De Berkenschutse niet stil. Nieuwe initiatieven kregen een kans. “Onderwijs en onderzoek kwamen verder tot bloei, bijvoorbeeld in LANS (Leerlingen Allemaal Naar School), waarbij internationaal werd ingezet op schoolaanwezigheid. Of in ‘Beter leren door beter slapen’, tijdsperceptie bij leerlingen met autisme en het eyetracker-onderzoek naar concentratie en aandacht. Het is slechts een greep uit tal van initiatieven die een belangrijke hoeksteen vormen op weg naar een professionele leergemeenschap”, vertelt Marije.

EduEpi

Zij noemt in dit kader ook EduEpi, een website die De Berkenschutse samen met de Solberg School uit het Noorse Sandvika heeft opgezet. “Dit platform voor scholen met leerlingen met epilepsie is bedoeld om kennis uit te wisselen in de vorm van wetenschappelijke artikelen en praktijkvoorbeelden die laten zien hoe onderzoek wordt vertaald naar de praktijk op school. Via webinars overleggen we met elkaar.” Zeven landen – Denemarken, Frankrijk, België, Schotland, Engeland, Noorwegen en Nederland – hebben zich aangesloten bij het EduEpi netwerk.

Vernieuwbouw

Een ander onderwerp dat aandacht en zorg vraagt in De Berkenschutse is huisvesting. Marije hierover: “We zijn al geruime tijd in gesprek met de gemeente over hoe we vernieuwde huisvesting kunnen realiseren. De contouren hiervoor worden steeds duidelijker.

Parallel hieraan loopt onze visieontwikkeling op onderwijs. Collega’s, ouders en ook leerlingen hebben meegedacht over hoe het onderwijs er in de toekomst uit moet zien en wat dit betekent voor de huisvesting. Ook de veranderende arbeidsmarkt beïnvloedt hoe onderwijs vorm moet krijgen. Voorop staat dat wij blijven kiezen voor kwaliteit: bevoegde en competente leerkrachten voor álle groepen, ondersteund door vele andere collega’s met elk hun eigen deskundigheid.”

(Beter) onderwijs dankzij innovatie

Technologie en digitalisering spelen een steeds grotere rol in ons leven. Dat begint al in de klas. Al heel jong leren de leerlingen van De Berkenschutse spelenderwijs te programmeren. Ze bouwen robots, maken filmpjes met behulp van greenscreens en verkennen de wereld door middel van virtual reality. Of ze zijn actief tijdens een vorm van bewegend leren.

Technologie is op verschillende manieren in te zetten. Bijvoorbeeld om kinderen onderwijs te laten volgen terwijl zij niet aanwezig zijn in de klas. Wie vroeger langdurig afwezig was, liep een leerachterstand op. Dankzij de inzet van AV1 robots is dit te voorkomen. In 2022 schafte de school na een succesvolle pilot vijf AV1 telepresence robots aan waarmee leerlingen die noodgedwongen langdurig afwezig zijn, door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, toch onderwijs kunnen volgen.

Meepraten

De robot zit in de klas op de plaats van de leerling, die zelf thuis is of in het ziekenhuis ligt. Via een camera in de robot kan de leerling op een telefoon of tablet actief meedoen met wat er in de klas gebeurt. Een klasgenoot neemt de robot mee naar de volgende les, waardoor er ook tussen de lessen door interactie mogelijk is tussen de leerling die elders thuis is en de leerlingen op school.

Bewegend leren

Bewegend leren is een andere vernieuwende manier om leren leuker en effectiever te maken. Het vergroot de betrokkenheid en stimuleert leren, en draagt bij aan de fysieke en sociale ontwikkeling van leerlingen. Reden voor De Berkenschutse om in 2022 twee zogenaamde FuzeFields te installeren. De interactieve beweegvloer heeft vier gekleurde cirkels waar de deelnemers op staan. Een scherm laat opdrachten zien: getalbegrip, rekenen, kleur herkennen, klokkijken, topografie en Nederlandse woorden. De deelnemers worden uitgedaagd om op de cirkel te springen die correspondeert met het juiste antwoord.

Yusuf (16) is gek op topografie en weet alle werelddelen en oceanen feilloos te vinden op het scherm, terwijl de combinatie van spelen en leren Diego (14) juist aanspreekt. Jesse (16) is gek op het 30-secondenspel, waar je zoveel mogelijk stappen moet maken op een stip. “Dat is lekker bewegen. Maar poeh, je wordt er wel moe van.” En Joshua zou thuis ook wel zo’n FuzeField willen hebben, zo leuk vind hij het. “Maar ik zit ook al op kickboksen, dus ik werk thuis ook al aan mijn conditie.”

Logopedisten slaan handen ineen: “Iedereen een stem”

De vakgroepen logopedie van De Berkenschutse en Kempenhaeghe zoeken al sinds 2012 de samenwerking op, ook al zijn de werkzaamheden in een klinische omgeving anders dan op een school. De samenwerking resulteerde in 2022 in borden met pictogrammen bij kinderboerderij De Hoeve in Heeze. De borden zijn een hulpmiddel waarmee cliënten van Kempenhaeghe en leerlingen van De Berkenschutse met hun ouders/verzorgers en begeleiders gemakkelijker hun communicatie kunnen ondersteunen.

Logopedisten Suzanne Immers (De Berkenschutse) en Kim Brok (Kempenhaeghe) zijn samen met hun collega-logopedisten betrokken bij deze vorm van ondersteunde communicatie. Ze vertellen dat TaalActiviteitenKaarten met pictogrammen al langer worden gebruikt als hulpmiddel voor niet of nauwelijks sprekende kinderen. “Omdat zij informatie missen en moeizamer verwerken, is visuele informatie ook heel belangrijk voor kinderen met epilepsie en/of een verstandelijke beperking. Door pictogrammen aan te wijzen kunnen zij zich uiten over een bepaald onderwerp, een stukje regie voeren in gesprek, gevoelens uiten of vragen stellen”, legt Kim uit.

Ideaal

De formule is eenvoudig. Speciaal geselecteerde pictogrammen worden in een format geplaatst. “We bedachten kaarten en probeerden deze bij De Hoeve uit met kinderen van Den Vinckert en De Berkenschutse”, vertelt Suzanne. Zo hangt er nu bij de konijnen een bord met pictogrammen die bijvoorbeeld handelingen of gevoelens uitbeelden. Zoals ‘aaien’, ‘slapen’, ‘bang’, ‘lief’, ‘voeren’, ‘groot’, en ‘klaar’. Door pictogrammen kan een gesprek ontstaan en de hoop is dat ook niet-sprekende kinderen pictogrammen gaan aanwijzen.

Mensenrecht

Suzanne en Kim vinden het belangrijk om iedere leerling en iedere bewoner via de borden een stem te geven. “Want communiceren is een mensenrecht, ook al kun je niet spreken.”