8/10
  • Pages
  • Editions
01 Home
02 Inhoudsopgave
03 Blik op Kempenhaeghe 2022 raad van bestuur
04 Blik op Kempenhaeghe 2022 raad van toezicht
05 Ontwikkelingen 2022 in cure
06 Ontwikkelingen 2022 in woonzorg
07 Ontwikkelingen 2022 in speciaal onderwijs
08 Kwaliteit en expertise
09 Feiten en cijfers
10 Contact en colofon

Continue aandacht voor kwaliteit en expertise

Veilige zorg, cliëntgerichtheid en procesbeheersing. Dat zijn de centrale pijlers van het integrale kwaliteitsbeleid van Kempenhaeghe. De kwaliteit wordt gemeten via diverse interne en externe audits die op gezette tijden binnen afdelingen, centra of Kempenhaeghebreed worden gehouden.

In 2022 zijn de zorgcentra van Kempenhaeghe opnieuw extern geaudit door Qualicor Europe. Voor de derdeopeenvolgende keer hebben we dit kwaliteitskeurmerk succesvol behaald, zowel voor de standaardgedeelte, als voor het beoordeelde Veiligheids Management Systeem. Daar zijn we trots op! Verderop op deze pagina leest u meer over de voorbereidingen voor deze audit.

Erkenningen door branchegenoten en ministerie VWS

Behalve in het Kempenhaeghe-brede Qualicor-keurmerk mocht Kempenhaeghe zich verheugen in hoge waardering van beroepsorganisaties. Zo ontving het Centrum voor Slaapgeneeskunde in de zomer van 2022 het vijfjaarlijkse kwaliteitskeurmerk van de Slaapgeneeskundevereniging Nederland (SVNL). Voor de derde keer opnieuw is de slaapgeneeskundige zorg in zowel Heeze als Oosterhout

opnieuw beoordeeld als van hoogstaand niveau.

Daar bovenop is het Centrum voor Slaapgeneeskunde voor de tweede keer benoemd tot Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen in de neurologische slaapstoornissen narcolepsie type 1 en type 2, en idiopathische hypersomnie. Het gaat hier om een zogeheten NFU-erkenning, een erkenning van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra die door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevolgd wordt bij het alloceren van welke organisatie op welke plek zorg voor zeldzame ziekten mag leveren.

Ook het Academisch Centrum voor Epileptologie, een intensieve samenwerking van Kempenhaeghe en Maastricht UMC+, zag haar hooggespecialiseerde zorg gewaardeerd met zo’n type erkenning. Het Academisch Centrum voor Epileptologie ontving in het najaar van 2022 voor een periode van vijf jaar de officiële erkenning als Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen in epilepsie.

Kempenhaeghe heeft 4 NFU-erkenningen:

- epilepsie

- narcolepsie type 1

- narcolepsie type 2

- idiopathische hypersomnie

Wetenschap en kennis delen

Niet alleen optimale zorgprocessen zeggen iets over de kwaliteit van de zorg. Ook toepassing van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kennis delen dragen hieraan bij.

Inmiddels zijn wetenschappers van meerdere universiteiten verbonden aan Kempenhaeghe. En werken veel in Kempenhaeghe werkzame zorgprofessionals mee aan een flink aantal nationale en internationale projecten en promotiestudies. Samen resulteren die in presentaties en voordrachten op congressen en scholingen, proefschriften, (wetenschappelijke) artikelen in een variatie aan media en uiteindelijk ook in medische richtlijnen.

Kempenhaeghe werkt in zorg en in expertise-ontwikkeling samen met universiteiten, andere academische centra, kennisinstituten en het bedrijfsleven. Samen met Maastricht UMC+ vormt Kempenhaeghe het Academisch Centrum voor Epileptologie, dat ook nauwe banden onderhoudt met UZ Gent. Op het gebied van epilepsie zijn er verder banden met Radboudumc en UMC Utrecht en uiteraard met collega-organisatie SEIN.

Ook in slaaponderzoek werken we samen met SEIN en zijn er gezamenlijke projecten met Radboudumc, Leiden UMC en Ciro. Op het vlak van leerstoornissen zijn er wederzijdse nauwe contacten met Leiden UMC en Erasmus MC. Verder participeert Kempenhaeghe - vaak samen met de genoemde academische ziekenhuizen - in diverse consortia in Nederland en in Europa. En in de Brainport-regio delen we in een vruchtbaar samenwerkingsverband met de Technische Universiteit Eindhoven, topklinische ziekenhuizen in Eindhoven en Philips. Met deze partijen vormen we, verenigd in eMTIC, een sterke combinatie in wetenschap en innovatie.

In 2022 bereidden we, ook samen met enkele van onze partners, het symposium ‘Update@Kempenhaeghe’ voor. Na de corona-periode konden we dit inmiddels onder vakgenoten bekende - en gemiste - symposium opnieuw houden op 31 maart 2023.

Belangrijke wetenschappelijke publicaties 2022 over epilepsie Klik hier >
Belangrijke wetenschappelijke publicaties 2022 over slaap Klik hier >

Leerstoelen

De aan Kempenhaeghe verbonden hoogleraren zijn topspecialisten in hun vakgebied. Zij bevorderen dat Kempenhaeghe in de juiste nationale en internationale onderzoeksnetwerken is vertegenwoordigd. Samen met de Kempenhaeghe-centra zetten ze onderzoekslijnen uit en leiden ze wetenschappelijke projecten. De professoren zijn ook actief in de directe patiëntenzorg waarmee de link tussen wetenschap en de betekenis ervan in de dagelijkse zorgpraktijk is geborgd.

Klinisch psycholoog en GZ-psycholoog prof. dr. Bert Aldenkamp combineerde ook in 2022 zijn leerstoelen ‘Epilepsie & Neuropsychologie’ aan Universiteit Maastricht en ‘Imaging & Cognition in Epilepsy’ aan de Technische Universiteit met zijn functie als praktijkopleider klinische neuropsycholoog.

Prof. dr. Paul Boon, neuroloog en hoogleraar in UZ Gent, is aan Kempenhaeghe verbonden als strategisch adviseur raad van bestuur. Hij hield eind 2022 zijn oratie ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar neuromodulatie aan de Technische Universiteit Eindhoven

Neuroloog prof. dr. Marian Majoie vervolgde in 2022 als hoogleraar 'Epilepsie, in het bijzonder de Opleiding' aan de Universiteit Maastricht haar inspanningen voor richtlijnontwikkeling en verdere professionalisering van de opleiding van (toekomstige) neurologen en andere medische professionals op het gebied van epilepsie.

Somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem werd in 2022 herbenoemd op de leerstoel ‘Intelligent Systems for Sleep Disorders’ aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Kwaliteitskeurmerk erkenning voor heel Kempenhaeghe

Kempenhaeghe ontving na een audit in 2022 opnieuw de accreditatie van Qualicor Europe. Kempenhaeghe zat met haar resultaat ruim boven de eis. We kregen de complimenten over onder meer de persoonsgerichte zorg, de implementatie van HiX, waarbij het zorgdossier voor care en cure is gecombineerd, en de expertisefunctie van Kempenhaeghe.

Het gedachtegoed van Kempenhaeghe staat borg voor de kwaliteit van de zorg die we als expertisecentrum bieden. Erkenning en accreditatie van die zorg gebeurt aan de hand van audits, waarbij gekeken wordt naar voortdurende kwaliteitsverbetering, veilige zorg en persoonsgebonden zorg met oog voor de behoeften en wensen van de patiënt/cliënt.

Continue verbetering

Doel van de audit is dat auditors samen met Kempenhaeghe zouden komen tot een cyclus van continue verbetering. Aan de hand van diverse normensets keken de auditors naar onder andere leiderschap, medicatiebeheer, infectiepreventie en excellente zorg. Daarbij kwamen zaken aan de orde als de verbetercultuur, de opleiding en bekwaamheid van medewerkers, het kwaliteitssysteem en de geleverde zorg in al zijn facetten.

Inktvlek

Om de organisatie voor te bereiden op de audit werden eerst interne audits gehouden. Speciaal benoemde aandachtsfunctionarissen gingen aan de slag met specifieke onderwerpen. Het bewustzijn verspreidde zich als een inktvlek door de organisatie en het draagvlak groeide. Overal in de organisatie gingen mensen enthousiast aan de slag met hun eigen aandachtsgebied.

Bingo

Binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg werden tijdens de ‘Qualicor-actieweken’ de kwaliteitsnormen op een originele manier onder de aandacht van collega’s gebracht. Vijftig teams lieten aan de hand van een bingospel zien hoe zij aan kwaliteit werken. De bevindingen en ervaringen van de teams én bewoners werden via vlogs en foto’s ingestuurd naar een jury, die wekelijks een winnaar benoemde.

Ook binnen cure ging veel aandacht uit naar Qualicor. Met alle afdelingen van het opnamecentrum is gesproken over de werkprocedures en deze zijn vervolgens vanuit iedere afdeling beschreven.

In Kempenhaeghe zien we kwaliteit als integraal onderdeel van het dagelijkse werk. Pas als je continu verbetert, kun je als expertisecentrum de zorg bieden die bij een expertisecentrum hoort. De Qualicor-accreditatie is geldig tot 2027.

Borging kwaliteit onderwijs verbeterd

Net als zorginstellingen behoren ook onderwijsinstellingen te voldoen aan kwaliteitsnormen. De Berkenschutse volbracht in 2022 met succes de herstelopdracht van de Onderwijsinspectie, een interne audit rondom het thema ‘personeel’ werd positief afgesloten en onderzoek binnen het Landelijk Werkverband Epilepsie en Onderwijs (LWOE) wees uit dat de tevredenheid onder ouders en leerlingen hoog is.

Iedere vier jaar doet de Onderwijsinspectie onderzoek bij ieder bestuur en zijn scholen in ons land. Kempenhaeghe en De Berkenschutse vormen daarop geen uitzondering. In 2019 stelde de Inspectie dat het bestuur van Kempenhaeghe onvoldoende zicht had op de kwaliteit van het onderwijs en dat kwaliteit binnen De Berkenschutse onvoldoende geborgd was. Dat leidde tot een herstelopdracht, die in 2022 met goed resultaat is volbracht. De Inspectie constateerde nu dat het bestuur inzake de school beschikt over een goed werkend stelsel van kwaliteitszorg dat duidelijk zichtbaar is in de verschillende lagen van de organisatie.

Focus op personeel

De jaarlijkse interne audits die binnen De Berkenschutse worden gehouden hebben tot doel om beter zicht te krijgen op de onderwijsprocessen en de kwaliteit van het onderwijs. In 2022 stond het thema ‘personeel’ centraal. Deze audit is gebaseerd zijn op de kwaliteitsnorm van de Sectorraad Go, die zich in Nederland inzet voor speciaal onderwijs. Gedurende een dag werden medewerkers bevraagd door interne auditoren aan de hand van een van tevoren opgestelde vragenlijst. De uitkomst van de audit was positief. Het resultaat van acties die vier jaar geleden zijn uitgezet, waren zichtbaar: mensen hebben het gevoel gezien te worden en er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Tevredenheid over LWOE hoog

Het LWOE is de ambulante organisatie voor advies- en expertisedeling op het gebied van epilepsie en verwante aandoeningen binnen het onderwijs in Nederland. Een tevredenheidsonderzoek onder ouders en leerlingen moest inzichtelijk te maken of en welke meerwaarde de dienstverlening van het LWOE heeft. Uit het onderzoek blijkt dat ouders en leerlingen de begeleiding van het LWOE met een 8 – 8,5 waarderen. Ook onderwijsprofessionals zijn uiterst tevreden over de dienstverlening. De resultaten van het tevredenheidsonderzoek zijn belangrijk omdat het LWOE verantwoording moet afleggen naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die de organisatie financiert.