Cliëntenraad
De cliëntenraad heeft Epilepsiewoonzorg in Beeld, het kwaliteitsrapport 2023, bekeken. De raad ziet een mooie en levendige weergave van de kwaliteit van leven en zorg op Kempenhaeghe, zowel op Kloostervelden als in de buitenhuizen.
Kempenhaeghe komt over als een lerende organisatie. De bijeenkomsten voor zorgmedewerkers waarin het klinisch redeneren over verschillende medische onderwerpen aandacht krijgt, zijn hiervan een goed voorbeeld. Dat geldt ook voor de inrichting van de valpoli, waar speciaal gelet wordt op niet-epilepsiegebonden vallen. De raad waardeert de aandacht voor de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang.
De cliëntenraad ziet dat zorgmedewerkers gestimuleerd worden om de zorg voortdurend te verbeteren door het gebruik van een jaarkalender voor kwaliteit en veiligheid en door het houden van ethiekbijeenkomsten. De cliëntenraad praat mee over het familiebeleid en over de visie op een toekomstbestendige zorg. Dit leidde tot de organisatie van bijeenkomsten voor familieleden en naasten. De ontwikkelingen bij Kempenhaeghe die van invloed zijn op de uitvoering van de zorg, staan regelmatig op de agenda van de cliëntenraad.
Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg biedt ruimte aan de cliënt en diens naasten. Het kwaliteitsbeeld benadert dit voornamelijk vanuit de zorg. De betrokkenheid van de cliënt zou in een volgende uitgave van het kwaliteitsrapport beter in beeld kunnen komen door een gesprek met bijvoorbeeld een naaste, een cliëntvertrouwenspersoon of een bezoeker van de valpoli op te nemen. Het perspectief van de ouder zou meer nadruk kunnen krijgen, bijvoorbeeld via vermelding van de voorstelling van Broos bij kanslijn 5. De leesbaarheid zou verder aan kwaliteit kunnen winnen door zo weinig mogelijk afkortingen te gebruiken en noodzakelijke afkortingen in een lijst toe te voegen.
De cliëntenraad voelt zich betrokken bij de ontwikkelingen bij het Centrum voor Epilepsiewoonzorg. De raad ziet het als zijn taak om de cliënt en diens naasten te vertegenwoordigen. Het is belangrijk dat de organisatie, de professionals en naasten met elkaar in gesprek blijven. De raad blijft er scherp op toezien dat de cliënt centraal staat en dat de participatie van cliënten en naasten gewaarborgd blijft.

Toevoeging vanuit Centrum voor Epilepsewoonzorg: De tips en adviezen (gesprek vanuit verschillende perspectieven, afkortingen) worden meegenomen in de volgende kwaliteitsbeelden. De voorstelling ‘Broos’ over het perspectief van de ouder zal in 2024 plaatsvinden.
Ondernemingsraad
De ondernemingsraad is wederom meegenomen op de reflectie van het kwaliteitsrapport 2023 van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg. We zijn verheugd om te zien dat er binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg veel aandacht is voor het lerend vermogen. Enkele voorbeelden zien wij in het initiatief klinisch koffie, Qualicor, valpoli en het geven van ruimte voor het onderwerp ethiek.
Het is mooi dat er al jaren ruimte gegeven wordt aan BuroMEGA. Echter, geeft dit naar het idee van de ondernemingsraad geen volledig beeld van de perspectieven van het merendeel van de cliëntenpopulatie. Zoals de OR vorig jaar als tip meegaf: Geef de doelgroep ‘Meervoudig Complex Gehandicapten’ en hun naasten en zorgverleners een prominentere plek in het kwaliteitsrapport. Het is een mooi opgezet verslag maar helaas geeft het volgens de OR nog niet een volledig beeld van de diversiteit in de cliëntenpopulatie.
De OR wil graag op tijd geïnformeerd (blijven) worden over de verschillende ontwikkelingen pilots en initiatieven zodat de OR kan meedenken.
Toevoeging vanuit Centrum voor Epilepsiewoonzorg: In 2024 gaat (een deel van) de redactie van het kwaliteitsbeeld in gesprek met de ondernemingsraad om afspraken te maken over de wijze waarop de OR beter betrokken kan worden in het proces rondom het kwaliteitsbeeld.
Verpleegkundig Adviesraad
De Verpleegkundig Adviesraad merkt het volgende op bij het kwaliteitsrapport van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg:
- Lerende organisatie: Verschillende onderwerpen zoals de column van cliënt Roland, ‘klinische koffie’, valpoli en Qualicor laten zien dat er nieuwe ontwikkelingen zijn in het Centrum voor Epilepsiewoonzorg en men open staat voor nieuwe zaken en blijft zoeken naar wat er beter kan.
- Perspectieven: Verschillende perspectieven zien we terug daar waar het over inclusie en dagbesteding gaat.
- Algemene indruk: we moesten even ontdekken hoe het digitale document in elkaar zit en hoe het te lezen (zoals het naar beneden scrollen). Het document geeft wel meteen een speels beeld, dat maakt het dan weer mooi en origineel. En het geeft een breed beeld van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg. Het document is goed te lezen en bevat veel foto’s.
- Eigen rol in de leer- en verbetercultuur: Over afstemming of samenwerking met de Verpleegkundig Adviesraad is niets terug te vinden. Wij hadden zeker een bijdrage kunnen/willen leveren in het kader van medezeggenschap. Hoe belangrijk dit is voor medewerkers en hoe we dit binnen onze beroepsgroep willen uitdragen.
Toevoeging vanuit Centrum voor Epilepsiewoonzorg: In 2024 zal er verder met de VAR samengewerkt worden in de totstandkoming van het kwaliteitsbeeld.
Vakgroep ActiviteitenBegeleiding
De Vakgroep Activiteitenbegeleiding herkent het Centrum voor Epilepsiewoonzorg als een lerende organisatie. Als voorbeelden hiervan noemen we:
- Zorgeloos de zomer door, Broodje Ethiek, Ethiek Café, Klinische koffie. We zien ook dat het thema ethiek steeds meer onder de aandacht komt.
- De Wissel. Dat project is ontstaan vanuit verbetering van onvoldoende zorg op het gebied van activiteitenbegeleiding.
- In de ontwikkeling van ervaringsgerichte dagbesteding wordt nu meer ingespeeld op individuele zorgvragen.
- Qualicor en ‘Gluren bij de buren’ tonen aan dat Kempenhaeghe zich als organisatie wil blijven ontwikkelen en kwaliteit van zorg van belang vindt.
- Tenslotte word familieparticipatie goed meegenomen in het kwaliteitsbeleid, echter missen wij het benoemen van de groei die activiteitenbegeleiders hebben doorgemaakt door bijvoorbeeld specifieke scholing.
Medewerkers leren om zelfbewust goed voor zichzelf te zorgen (onder meer via deelname aan scholing op dit vlak. Gekoppeld aan dit thema komt familieparticipatie weer naar voren. Echter lijkt dit meer gericht op terugblikken dan op vooruitkijken naar (toekomst)perspectieven. Bovendien gaat hierbij veel aandacht uit naar Kloostervelden en minder naar andere locaties van Kempenhaeghe.
Het kwaliteitsbeeld ziet er professioneel en uitnodigend uit. Ook is het gemakkelijk leesbaar en behapbaar. Echter, zoals wij eerder benoemd hebben, missen wij de (toekomst)perspectieven.
Behalve op het kwaliteitsverslag, hebben we gereflecteerd op de rol van de Vakgroep Activiteitenbegeleiding in de leer- en verbetercultuur van CEW:
- Als Vakgroep denken we dat activiteitenbegeleiders zich nog meer mogen profileren. In Kempenhaeghe spreken we vaak over ‘woonzorg’. ‘Dagbesteding’ wordt niet expliciet genoemd; vermoedelijk omdat dit onder woonzorg wordt geschaard. Mogelijk dat ‘dagbesteding’ meer/vaker als zelfstandig onderdeel benoemd kan worden?
- De raad van bestuur ontwikkelt de Kempenhaeghestrategie 2030 en spreekt daarbij ook over de vragen van ‘nu en de toekomst’ waarmee Kempenhaeghe te maken heeft. Kunnen wij als Vakgroep / activiteitenbegeleiders hierin actief bijdragen? En hoe kunnen we als activiteitenbegeleiders meer aandacht hebben voor innovatie binnen ons vak?
- We willen collega’s meer motiveren om deel te nemen aan scholingen als klinisch redeneren / klinische koffie. Verder staat ‘Scholing AB’ op dit moment ‘on-hold’. Op welke manier spelen activiteitenbegeleiders een rol in (bij)scholing, professionalisering, profilering en kwaliteit.
Visitatie Theo Niessen, Lector Versterking Impact Praktijkgericht onderzoek bij Fontys mens en gezondheid
Dit jaar heeft het Centrum voor Epilepsiewoonzorg gekozen voor een visitatie en reflectie op het kwaliteitsrapport vanuit het onderwijs. Met Theo Niessen, lector bij Fontys vond er een gesprek plaats aan de hand van dit kwaliteitsbeeld. Dit gesprek leidde tot een verrassende kijk en nieuwe inzichten die hier samengevat zijn weergegeven. (Het volledige verslag is beschikbaar voor geïnteresseerden).
Theo Niessen: “Mijn algemene indruk is dat het beleid meer dan de basis op orde ademt. Kempenhaeghe is een vooruitstrevende organisatie die zichzelf voortdurend uitdaagt. Heel knap en mooi om te zien. Kempenhaeghe lijkt me in de voorbeelden expliciet en tussen de regels door een organisatie die continue wil leren van zijn of haar ervaringen.”
Daarbij heeft Theo wel de vraag of dit vertakt is in alle haarvaten van de organisatie. Een van de tips die hij daarbij geeft is om de focus ook te leggen op kleine soms alledaagse verbeteringen. ‘Microverbeteringen’ uit het ene team kunnen inspirerend zijn voor andere teams. Dit idee geven we in het lopende en komende jaar graag verder vorm.
Een ander advies is om een meer narratieve of misschien wel kunstzinnige benadering toe te passen. Theo: “Dit kan helpend zijn om a) het lerend karakter te stimuleren, b) creatief te zijn in het achterhalen van wat cliënten/ naasten willen.”
Verder heeft Theo de volgende feedback: “Ik lees op meer plekken in het kwaliteitsbeeld over het meenemen van het perspectief van de cliënt en naasten. Dat is heel mooi! Mijn vraag hierbij is wel: ‘Welke invloed willen jullie toekennen aan de cliënt en zijn of haar naasten in de behandeling en in het beleid?’ En in hoeverre is er beleid rondom de mate van betrokkenheid participatie door cliënten, naasten en
medewerkers?” Deze vraag over visie en beleid van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg op participatie en samenwerking met cliënten en naasten is heel actueel en wordt in 2024 uitgewerkt.
Tot slot merkt Theo op:
- In dit kwaliteitsbeeld komt het perspectief van de professional wat weinig naar voren.
- Er mist een verwijzing naar de toename van flexibele krachten/ ZZP’ers en de wijze waarop zij worden toegerust op het gebied van kwaliteit.
- Het kwaliteitsbeeld geeft geen inzicht in hoe het aanbod van scholing tot stand komt.
