Ervaringsgerichte dagbesteding
Het Centrum voor Epilepsiewoonzorg biedt ervaringsgerichte en maatschappelijke dagbesteding. De maatschappelijke dagbestedingslocaties zoals bijvoorbeeld de sociale werkplaats De Boelakkers of horecalocaties volgen het ritme van de maatschappij. De ervaringsgerichte dagbesteding daarentegen beweegt mee met de zorgvraag van de cliënt: waar liggen de talenten van een bewoner, wat kan hij/zij aan en op welk moment? Er wordt gewerkt naar de visie ‘Geluk, Talent en Trots.
“Ervaringsgerichte dagbesteding is gericht op laten ervaren en beleven. We volgen daarin flexibel de talenten, het niveau en de vragen van een bewoner”, vertelt regie-activiteitenbegeleider Yvonne Slits. “Voorop staat voor iedereen een zo zinvol mogelijke invulling van de dag, waarin we doelgericht blijven uitdagen, prikkelen en stimuleren.”
Volgen van de zorgvraag
We hebben een nieuwe manier van werken ontwikkeld om nog beter aan te kunnen sluiten bij de individuele zorgvraag. Waar voorheen een cliënt zich afmeldde en niet naar de dagbesteding kon komen, kijken we nu vooral wat heeft de cliënt nodig en hoe kunnen we het dan anders inrichten of gaan we naar de cliënt toe zodat hij/zij wel dagbesteding kan ontvangen. Hierbij proberen we zoveel als mogelijk individueel maatwerk te leveren. Per dag kijken we hoe de zorg verloopt voor een cliënt. Verandert de zorgvraag, bijvoorbeeld omdat een cliënt nog even moet bijkomen na een epileptische aanval, dan beweegt de dagbesteding daarin mee. We starten dan bijvoorbeeld iets later, gaan als activiteitenbegeleiders naar de woning of vullen de dag anders in. Deze nieuwe manier van werken vraagt om nauwe afstemming met de woningen. Tijdens het bespreken van de individuele zorgvragen in overleg met Regiebehandelaar en in het ondersteuningsplan, met woonzorg en wettelijke vertegenwoordigers, komt de zorgvraag op het gebied van dagbesteding uitvoerig naar voren. Veranderende zorgvragen worden hierin zichtbaar, besproken en vandaaruit wordt een nieuw doel op dagbestedingsgebied gemaakt. Randvoorwaarden als; aanpassen in tempo, rekening houden met spanningsboog, goede balans tussen rust en activiteit kwamen hierin steeds vaker naar voren. Wanneer je in gaat spelen op de individuele vragen en doelen, betekent dit ook iets voor de werkwijze. Om deze reden zijn er diverse groepen binnen de ervaringsgerichte dagbesteding die intensief samenwerken met de woning om beter in te kunnen spelen op deze wensen en behoeften en hiermee vooral nog beter mee kunnen bewegen en in kunnen spelen op dat wat de cliënt op dat moment nodig heeft.