Update@Kempenhaeghe congres terug na coronajaren

Op 31 maart 2023 was het zover. Na enkele jaren van afwezigheid vanwege de coronapandemie kon eindelijk weer een klinisch wetenschappelijk symposium Update@Kempenhaeghe worden georganiseerd. Met als thema ‘De juiste zorg op de juiste plek’ was het 23ste congres meer dan ooit gericht op verwijzers en onderzoekers die actief zijn op het gebied van epilepsie, slaapstoornissen en/of neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen.

Passende zorg is het moto voor de toekomst. Patiënten nemen in steeds grotere mate de regie over hun eigen gezondheid. Technologische ontwikkelingen bieden mogelijkheden voor gepersonaliseerde zorg en zorg op afstand. Passende zorg moet de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Het congres werd geopend door prof. dr. Sebastiaan Overeem en prof. dr. Marian Majoie. Aansluitend gaf prof. dr. Lukas Dekker een lezing over 'De juiste zorg op de juiste plek'. Gedurende de dag werd ingegaan op hoe Kempenhaeghe omgaat met dit thema. De deelnemers kregen te zien hoe wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar de praktijk.

Thuismonitoring

Voor de deelnemers die actief zijn op het gebied van epilepsie werd bijzondere casuïstiek besproken en werden de schijnwerpers gericht op de zorg voor kwetsbare groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking en kinderen. Ook was er aandacht voor de mate waarin de ontwikkelingen op het gebied van thuismonitoring kunnen bijdragen aan de veiligheid voor mensen met epilepsie.

Chronische slapeloosheid

Zorgverleners die in de dagelijkse praktijk in aanraking komen met patiënten met een verstoorde slaap, kregen updates over de zorg voor chronische slapeloosheid. Het REM Behavior Disorder werd besproken, evenals de technologische ontwikkelingen die een bijdrage kunnen leveren aan adequate, toegankelijke en betaalbare zorg voor mensen met slaapstoornissen.

Zorg en onderwijs

Voor behandelaars van kinderen met neurologische ziekten ging de aandacht vooral uit naar (neurocognitieve) leer- en gedragsproblematiek bij kinderen met neurologisch gebaseerde aandoeningen zoals niet-aangeboren hersenletsel, Duchenne spierdystrofie en neurofibromatose (NF-1). Experts uit verschillende disciplines gingen tijdens het Kempenhaeghe symposium in op relaties tussen zorg- en onderwijsvraagstukken en hoe zorg en onderwijs voor deze kinderen te verbinden.

Nieuwe formule Berkenbrein

‘Breinvriendelijker onderwijs’

Het Berkenbrein seminar van De Berkenschutse trekt al jarenlang veel collega’s van zowel binnen als buiten de school. Toch werd het ‘na corona’ tijd voor een nieuwe, meer interactieve formule. Eind maart 2023 organiseerde De Berkenschutse voor de tweede maal een seminar volgens de nieuwe formule waarin ‘voor en door collega’s’ veel meer centraal staat.

De editie van maart 2023 stond in het teken van ‘Breinvriendelijker onderwijs’. Collega’s van De Berkenschutse deelden hun breinvriendelijke activiteiten in de klas met interne en externe collega’s, als variant op de interne professionaliseringscarrousel. Zij gaven workshops over onder meer breinfijn leren, contextueel denken, spelen en jongleren, de gymleraar als dealer van gelukshormonen, VR en ontprikkelen. In de workshop ‘Doelbewust bewegend leren’ werden deelnemers meegenomen in hoe bewegen en leren gekoppeld kunnen worden en wat daarvan de effecten zijn op kinderen.

Inzichten

De 120 deelnemers waren enthousiast. Enkele reacties van deelnemers op het prikkelende seminar: “Inspirerend, nieuwe inzichten en bewustwording", “Interessant om te zien hoeveel effect slaap kan hebben op het presteren van leerlingen: een eye opener!”, “Mooie bewustwording van hoe beweging inspeelt op de hormonen en waartoe dit kan bijdragen.”

Certificering voor Leerhuis Epilepsie

Het Leerhuis Epilepsie, een gezamenlijk initiatief van Kempenhaeghe en SEIN, ontving in 2023 een CRKBO-certificering als blijk dat het Leerhuis voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen voor kort beroepsonderwijs.

Het Leerhuis vierde in 2023 haar vijfjarig bestaan. In die periode heeft het zich ontwikkeld tot een erkende organisatie, die onderwijs van hoge kwaliteit en professionaliteit aanbiedt. Zo werden in 2013 maar liefst 174 klassikale scholingen over epilepsie gegeven aan mbo- en hbo-opgeleide zorgprofessionals uit het hele land.

Het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) is een register voor aanbieders van kort beroepsonderwijs. De normen en voorwaarden die zij hanteert worden opgesteld door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION), een onafhankelijke organisatie met veel ervaring op het gebied van de inhoudelijke toetsing van opleidingen in Nederland.

Céline van Aalst, coördinator Leerhuis Epilepsie, is blij met de certificering. “De formele registratie laat aan onze klanten en cursisten zien dat wij staan voor hoge kwaliteit en professionaliteit.”

Expertiseontwikkeling en innovatie essentiële taken van Kempenhaeghe

Voor een derdelijns expertisecentrum als Kempenhaeghe is kennisontwikkeling essentieel om voorop te blijven lopen in haar vakgebieden. Net als in voorgaande jaren is er in 2023 een flink aantal publicaties gerealiseerd en waren er promovendi actief. In nauwe samenwerking met academische centra en partnerorganisaties in nationale en internationale netwerken zet Kempenhaeghe in op zowel wetenschap als innovatie.

In 2023 publiceerden onderzoekers van Kempenhaeghe gezamenlijk maar liefst 101 – wetenschappelijke - bijdragen. Aan het einde van het jaar waren in totaal 25 promovendi actief. De publicaties betreffen inhoudelijk alle expertisegebieden van Kempenhaeghe. Ook de promovendi waren actief in alle Kempenhaeghe-centra. Het zwaartepunt daarbij lag op het Academisch Centrum voor Epileptologie en het Centrum voor Slaapgeneeskunde.

In 2023 heeft één promovendus een proefschrift afgerond en verdedigd. Dr. Jessica Berkvens promoveerde op haar onderzoek, getiteld ‘Osteoporosis and fractures in institutionalized patients with refractory epilepsy and intellectual disability’.

Kempenhaeghe richt zich ook op innovaties die zorg en onderwijs kunnen verbeteren voor patiënten, cliënten en leerlingen of die kunnen leiden tot efficiëntere inzet van mensen en middelen. In 2023 is onder meer gewerkt aan ambulante video-EEG diagnostiek, wearables voor slaapmetingen, slimmer incontinentiemateriaal, sociale robotica, 24-uurs toezicht op afstand, een ‘hippe en smart’ valhelm en het zogenoemde B’leeflab.

Complimenten van Qualicor-auditoren

Nadat Kempenhaeghe in 2022 de accreditatie van Qualicor Europe mocht ontvangen, bezocht een Qualicor-auditteam Kempenhaeghe in november 2023 in het kader van de cyclus van continue verbetering. De audit richtte zich met name op de normensets governance en langdurige zorg en de kritische processen cliëntgerichte zorgverlening, zorgverlening op basis van ethische principes en fysieke omgeving.

Deelaudits

Het Continu Verbeterprogramma van Qualicor bestaat uit drie deelaudits in vijf jaar tijd, in plaats van eenmaal in de vier jaar een groot assessment. Het voordeel hiervan is dat de belasting voor de organisatie gespreid is én dat er meer gelegenheid tot verbetering is. De bevindingen uit de deelaudits worden namelijk opgepakt en opnieuw beoordeeld in een volgend assessment. Dit stimuleert het continu verbeteren, waarbij kwaliteit geen eenmalig project is, maar een ‘werkwoord’ wordt.

Onder de indruk

De auditoren die in november Kempenhaeghe bezochten hadden uitdagingen geformuleerd op het terrein van cliëntenparticipatie op het hoogste niveau (diamant) van Qualicor. Hier is Kempenhaeghe voortvarend mee aan de slag gegaan. De auditoren waren onder de indruk van de inzet van de ervaringsdeskundigen van BuroMEGA en de vanuit de werkvloer geïnitieerde aanpak na valincidenten. Complimenten waren er voor de inspanningen om woonzorg en dagbesteding op maat te maken en voor de doorontwikkeling van de omgekeerde integratie in de wijk Kloostervelden. Ook roemden de auditoren het multidisciplinair overleg voor kinderen met kinderneuroloog, kinderarts, arts Verstandelijk Gehandicapten, persoonlijk begeleider en ouders, evenals het loket expertise van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg waar expertises worden ontwikkeld en uitgedragen.

De volgende (deel)audit van Qualicor staat gepland voor begin 2025.

Medewerkersonderzoek

Bevlogenheid en betrokkenheid

Medewerkers vinden hun werk betekenisvol, ze halen er plezier uit en zijn er trots op om bij Kempenhaeghe te werken. Dat kwam naar voren uit het Kempenhaeghe-medewerkersonderzoek dat in 2023 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectory.

Het medewerkersonderzoek wordt om de drie jaar afgenomen. Maar liefst 62% van Kempenhaeghe-collega’s nam de moeite de vragen te beantwoorden. Dat is een hoge score vergeleken met andere ziekenhuizen en zorginstellingen. Zowel op bevlogenheid als op werkgeverschap scoort Kempenhaeghe beter dan ziekenhuizen, maar iets lager dan in de gehandicaptenzorg.

Duidelijkheid

De positieve werkervaring in Kempenhaeghe komt, zo blijkt uit het onderzoek, onder meer door de collegiale werksfeer en de patiëntgerichtheid. Wel geven medewerkers aan behoefte te hebben aan meer duidelijkheid over de visie op de toekomst van Kempenhaeghe. Dit zorgt voor inspiratie, betrokkenheid en richting. Ook geven zij aan transparante beslissingsprocedures en heldere communicatie belangrijk te vinden. De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken met de directies en leidinggevenden. Zij zijn vervolgens met hun teams met de resultaten aan de slag gegaan.

Verbeterpunten

Ook in De Berkenschutse vond in 2023 een medewerkersonderzoek plaats. Dit werd uitgevoerd door Duo Onderwijsonderzoek. Uit dit tweejaarlijkse onderzoek bleek dat de medewerkers van De Berkenschutse trots zijn op hun school, zich betrokken voelen en plezier hebben in hun werk. Als verbeterpunten werden huisvesting genoemd en de behoefte aan meer duidelijkheid over de richting van het managementteam.